Het juiste bouwbedrijf kiezen

Je zoekt een bouwbedrijf voor een renovatie of nieuwbouw. Maar vooraleer je je ergens toe verbindt, wil je nagaan of het bedrijf wel te vertrouwen is. Logisch, want meestal gaat het om een flinke investering. Je wil zeker zijn dat het bedrijf kwaliteitsvol werk levert binnen de afgesproken termijn zonder problemen. Wij helpen je op weg met een paar handige tips.

PS: deze tips zijn van toepassingen op alle ondernemingen in de bouwsector, van een klein bouwbedrijf of een architect tot een stukadoor of een leverancier van bouwmaterialen.

Vraag referenties

Vraag steeds referenties van opgeleverde werven. Zo kan je – indien gewenst – ter plaatse de kwaliteit controleren. Bel gerust aan en vraag aan de bewoners hoe ze de samenwerking ervaarden. De meeste mensen delen graag hun verhaal. 

Informeer bij familie en vrienden

Ik raad aan om eens bij familie, vrienden of buren te informeren of zij recent hebben samengewerkt met een vakman waar ze tevreden over zijn. Dit is vaak een van de makkelijkste manieren om een bouwbedrijf te vinden dat te vertrouwen is. 

Zoek naar klachten op het web

Nog een goede manier om te controleren of het bouwbedrijf te vertrouwen is, is door de bedrijfsnaam op te zoeken in Google. Je vindt ongetwijfeld een paar websites die klantenervaringen verzamelen. Als je veel klachten ziet, zoek je best iemand anders.

Doe een financiele check

Wil je nog een stapje verder gaan? Probeer de maatschappelijke zetel van de onderneming te achterhalen (meestal is dit het adres dat op de website of een offerte staat) en gebruik dit om de jaarrekeningen te raadplegen. Zo krijg je inzicht in de financiele situatie van de bouwonderneming en weet je dat het bedrijf niet fauilliet zal gaan tijdens de werken. 

Kies een erkende aannemer

Er zijn verschillende keurmerken in de bouw, waaronder BouwGarant een van de meest bekende is. Deze bedrijven moeten aan strenge eisen voldoen. Het biedt klanten extra zekerheid om met een bepaalde partij in zee te gaan. 

Volg je buikgevoel

De laatste tip is niet zo wetenschappelijk. Maar wel nuttig. Heb je na een gesprek met een aannemer een slecht gevoel, dan ga je best niet met deze vakman in zee. Heb je een positief gevoel, dan behoort een samenwerking wel tot de mogelijkheden.